Wat is een massage gun?

DE MASSAGE GUN

Steeds meer sporters gebruiken een Massage Gun tijdens hun warming-up en na de training. Ook kantoorpersoneel maakt gebruik van de massageapparaten nadat ze bijvoorbeeld voor een langere periode achter de computer hebben gezeten. Mede door het gebruik van bekende atleten zijn Massage guns erg populair in onder meer Australië, Canada en de Verenigde Staten. Op social media gaan video’s van het product viraal, maar wat zijn Massage Guns nou precies en wat is de functie van het apparaat?

WAT KUN JE DOEN MET EEN MASSAGE GUN?

Sporters maken vooral gebruik van de Massage Gun om hun spieren sneller te laten herstellen van een workout. Zowel kracht- als duursporters profiteren van de zogenaamde percussietherapie. Deze vorm van massage zorgt voor trillingen op het spierweefsel. De kop van de Massage Gun gaat snel op en neer, waardoor spieren ontspannen en spierpijn sneller verdwijnt. Masseurs gebruiken de handen om dit effect te bereiken. Massage Gun geven sporters dezelfde voordelen, maar dan in hun eigen huis. In tegenstelling tot foamrollers, kun je met de verschillende koppen op de Massage Gun een heel specifiek gebied behandelen, zoals bijvoorbeeld je borstspieren.

SNELLER SPIERHERSTEL NA EEN TRAINING

Als je klaar bent met sporten staan je spieren onder hoge spanning. De trillingen die de Massage Gun veroorzaakt, verhogen de bloedstroom in de spier die je behandeld. Hierdoor komt meer zuurstof in die specifieke spier en voert het verse bloed melkzuur weg uit de spieren. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je benen minder zwaar aanvoelen na een lange hardlooptraining. Je zult merken dat je spieren snel ontspannen en niet meer strak aanvoelen. De Massage Gun haalt spierpijn niet volledig weg, maar zorgt ervoor dat spieren sneller herstellen na je workout. Hoe sneller je herstelt bent, hoe sneller je de spiergroep weer aan kunt pakken en dit heeft een positief effect op je prestaties.

BESTRIJD PIJN IN JE NEK OF RUG

Als je lang in eenzelfde houding zit of staat, kun je last krijgen van een pijnlijke nek of rug. Dit komt veel voor bij mensen die op kantoor zitten en weinig aan beweging toekomen. Op zo’n moment komt een massage goed van pas. De Massage Gun ontspant de nek- en rugspieren, waardoor je weer verder kunt met wat je aan het doen was zonder dat je pijn blijft houden in je nek of rug. De werkdag is op die manier een stuk comfortabeler en omdat je niet afgeleid bent door de pijn, zullen je prestaties ook verbeteren.

EEN GOEDE WARMING-UP IS BELANGRIJK

Omdat de Massage Gun zorgt voor een tijdelijke verhoogde bloedstoom in specifieke spieren, is het massageapparaat ook een goede tool om te gebruiken voor je warming-up. Het werkt drieledig: je lichaam bereid zich voor op de training, het draagt bij aan je ROM (range of motion) en het kan ook het risico op spierblessures voorkomen. Als je je spieren niet goed genoeg klaarstoomt op wat gaat komen, kan een te hoge spanning spierscheuringen veroorzaken. Daarom dat een goede warming-up essentieel is voor de perfecte fitness-sessie.